Rauwe emotie van Hadewych Minis

Geschreven door Chris op 17 april 2013


AMSTERDAM – Het was een van de mooiste avonden van haar leven. Dat liet Hadewych Minis na afloop van haar album releaseparty weten. Afgelopen maandag presenteerde ze haar eerste album aan het publiek.

Voor een selecte groep mensen bracht ze in het Amsterdamse Bitterzoet enkele nummers van haar plaat ten gehore. Dat deed ze met veel gevoel en overgave, wat het optreden naar een verrassend hoog niveau tilde.

Er heerste een ontspannen sfeer in Bitterzoet. Opmerkelijk was dat niemand stond te dringen en eigenlijk iedereen in groepjes met elkaar aan het praten was. Daarin merk je duidelijk het verschil tussen een concert met groupies en een classy releaseparty. Er stond zelfs niemand te dringen bij het podium. De pers was ruimschoots aanwezig. Hoewel ik rustig de ambiance observeerde vanaf de zijlijn, had Cornald Maas met Shownieuws en haar gevolg een plekje gevonden aan de bar.

Eric Corton – zanger, acteur en diskjockey – had de eer Hadewych Minis te mogen aankondigen. Het optreden werd ingeleid door een video van haar eerste single Chuck. Daarna was het de beurt aan Minis om enkele van haar nummers te laten horen. Hoewel haar zenuwen en ongemak goed van haar gezicht te lezen waren, maakte dat het optreden eigenlijk alleen maar mooier en persoonlijker. Er stond geen zangmachine op het podium, maar een echte artiest – een mens. En dat was prachtig om naar te kijken en te luisteren.

Elk nummer wist ze met veel gevoel en inlevingsvermogen te brengen. Het publiek was respectvol stil, maar overlaadde haar met applaus na elk nummer. Het scherpe randje van haar stem en de veelzijdigheid van haar zangtalent gaf elk nummer diepgang en een unieke niet eerder gehoorde charme. Dat bewees ze met name erg goed met Black Dog. Minis maakt zelfs het blaffen van een hond zwoel en sexy.

De theaterachtergrond van Minis schemerde enigszins door in het optreden. De muziek huppelde niet met theatrale grootsheden door de zaal, maar de tekstbeleving en de mimiek waren zo intens. Prachtig. Vooral toen ze het nummer Stay zong, voelde je de emotie en trok Minis symbolisch het vertrekkende subject weer naar zich toe. Het was voor het publiek misschien wel een van de meest herkenbare nummers van de avond.

De diepe trans waarin de massa verzonken was, werd verbroken toen Invite You ten gehore gebracht werd. Voor velen was dit een feest van herkenning. Stiekem zag je af en toen mensen meezingen. Ook Hadewych leek na elk nummer steeds meer ontspannen en ik kan me voorstellen dat dit enthousiasme haar veel goed heeft gedaan.

De afsluiting op het podium was een officieel moment voor haar. Collega en vriend Dio overhandigde Hadewych het eerste exemplaar van haar debuutalbum. De speech die ze hield was een explosie van enthousiasme en trots. Niet per se naar zichzelf toe, maar vooral naar alle mensen die haar geholpen en gestimuleerd hebben. En daarin zag je dat deze vrouw hard gewerkt heeft en haar ziel en zaligheid in dit project heeft gelegd.


1 reactie

Plaats een reactie

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht