Het Kobokwartiertje

Geschreven door Chris op 3 januari 2018


Net als met schrijven, stelde ik het lezen van boeken steeds uit. Zo’n hele dikke pil… Hoe worstel ik mij daar doorheen? Collega Jennifer had een pasklaar antwoord en daardoor ontdekte ik ook het kobokwartiertje, mijn woord van het jaar 2018. Boeken lezen is iets voor vakanties. Lekker aan het strand of aan het zwembad. Drankje erbij. Dan komt het er wel van. En dat is bij mij ook zo. Hoewel ik dan (helaas) geen zeven boeken per week verslind, lukt het me (gelukkig) wel om er een of twee te lezen. Afgelopen zomer heb ik een begin gemaakt aan de Donkere Toren reeks. Het eerste boek was niet om doorheen te komen, dus vlot ging het niet. Tja. (Goede motivatie, he?).

Geheim Dagboek

Maar direct na het vertrek uit Turkije, kwam de klad er weer in. De boekenkast bleef gesloten en zelfs het dunne boek in mijn rugtas bleef onaangeraakt. Shame on me! Again! De tijd en rust om te lezen waren mijlenver te zoeken. Totdat ik voor mijn verjaardag ‘Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen’ kreeg. Die bestseller moest ik wel lezen. Zeker voordat Kees Hulst en Andre van Duin op televisie het verhaal zouden verklappen. Maar wanneer dan?

Onzin

In mijn beleving zijn boeken net huisdieren. Je moet er de tijd voor nemen en ze aandacht geven. Je moet toch wel minimaal een uurtje lezen om een boek met de aandacht te lezen die het verdient. Dat hield ik mezelf voor en daarom las ik ook alleen in de vakantie. En dat argument is dus complete bullshit (vond ik al toen ik het opschreef). Dankzij mijn collega Jennifer (ja, die van die leuke blog) weet ik nu dat het ook in een loos kwartiertje kan. Juist die ‘lege momenten’ kun je mooi benutten met het lezen van een geweldig boek. En vooral het Geheime Dagboek van Hendrik Groen leent zich daar heel goed voor. Kwartier voor kwartier verslond ik deel 1 en vervolgens deel 2.

Kobokwartiertje

Nu mijn liefde voor lezen een nieuwe impuls heeft gekregen, vul ik veel (verloren) kwartiertjes met lezen. In de trein, op de wc, tijdens de lunch. Een kwartiertje hier, een kwartiertje daar. En weer een boek klaar. (Ging het maar zo snel). Helaas nog niet in bed gelezen, want na anderhalf jaar nog steeds geen een geschikt bedlampje gevonden (tja, een huis is nooit af). Gelukkig heb ik mezelf op een Kobo (e-reader) getrakteerd, zodat ik binnenkort heel wat kobokwartiertjes kan maken. Zelfs in bed, want in tegenstelling tot een analoog boek zit er in mijn e-reader wel een leeslampje (yay).

Woord van het Jaar 2018

Dankzij de geweldige tip van Jennifer vul ik nu heel wat verloren kwartiertjes in met lezen (en soms ook met gamen, maar dat terzijde). Ik had geen idee dat je zoveel tijd per dag weggooit. Eeuwig zonde. En straks met mijn Kobo, kan ik weer heel wat loze kwartiertjes betekenis geven. Dat worden mijn zogenoemde Kobokwartiertjes, voor mij nu al het woord van 2018. Het staat voor efficiënter omgaan met je tijd, minder online zijn en je geest verrijken. Dat is voor mij het Kobokwartiertje.


Plaats een reactie

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht